DOLAR 38,2617 % 0.13
EURO 43,8784 % -0.46
STERLIN 51,1687 % -0.12
FRANG 47,0508 % -0.4
ALTIN 4.223,20 % 0,33
BITCOIN 90.272,63 3.598

İBRAHİM DİNÇ: “AİLE TOPLUMUN ÇEKİRDEĞİDİR…”

Yayınlanma Tarihi : Google News
İBRAHİM DİNÇ: “AİLE TOPLUMUN ÇEKİRDEĞİDİR…”
0

“Ailenin Direği Annedir…”

Aile toplumun temel yapı taşı, toplumun en küçük sosyal birimi ve kurumudur. Çocuk, biyolojik varlık olarak dünyaya gelir, ilk defa ailede eğitilerek ve sosyalleşerek yalnızlıktan ve ruhi boşluktan kurtulup topluma kazandırılır. Çocuğun eğitiminden aile sorumludur. Aile, toplumun en küçük ama en önemli yapı taşıdır. Bireylerin sosyal, duygusal ve psikolojik gelişiminde temel rol oynar. Sevgi, saygı ve güvenin paylaşıldığı bir ortam olan aile, yaşam boyunca karşılaşılan zorluklarla başa çıkmada en büyük destekçimizdir.

Aile, çocukların bakımı ve yetiştirilmesi, yeni kuşaklara kültürel kimliğin ve değerlerin kazandırılması, tarihsel ve toplumsal bilincin aktarılmasında birey ve toplum arasında bir köprüdür. Sağlıklı bir aile yapısı bir insanın hayatta sahip olabileceği en değerli hazinedir. Aynı zamanda aile toplumun temel yapı taşı, toplumun en küçük sosyal birimi ve kurumudur. Çocuk, biyolojik varlık olarak dünyaya gelir, ilk defa ailede eğitilerek ve sosyalleşerek yalnızlıktan ve ruhi boşluktan kurtulup topluma kazandırılır. Çocuğun eğitiminden aile sorumludur.

Ey kahraman Türk kadını, sen yerde sürüklenmeye değil, omuzlar üzerinde göklere yükselmeye layıksın. Kadınlarımız eğer milletin gerçek anası olmak istiyorlarsa, erkeklerimizden çok daha aydın ve faziletli olmaya çalışmalıdırlar. M.Kemal Atatürk

Bazı Atasözlerimiz:

– Sen seversen oğlunu, o da sever oğlunu.”

– Soydur çeker, huydur geçer.”

– Armut dalının dibine düşer.

– Çocuğuna iyi-kötü huy anadan gelir.

– Ana gibi yar olmaz, Bağdat gibi diyar olmaz.

– Ağlarsa anam ağlar, gerisi yalan ağlar.

Anne baba çocuklara doğrudan doğruya ya da dolaylı olarak statü kazandırdığı gibi, çocuklar da hem küçükken hem de büyüdükleri zaman anne babaya statü kazandırabilirler” gerçeğini şu atasözlerimiz gayet güzel dile getirmektedir.

– İyi evlât anayı babayı vezir eder, kötü evlât rezil eder.

– Doğan anası olma, doğuran anası ol…

“Cennet annelerin ayakları altındadır…Hadis-i Şerif”

Kur’an-ı Kerim’de “Allah sizlere kendinizden eşler, eşlerinizden de oğullar ve torunlar var eder.” buyurulur. İslâm dini aileye büyük önem vermiştir. Çünkü aile hem kişinin huzur bulduğu bir ortam, hem neslin devamı için bir vesile, hem de kişiyi dince günah sayılan çeşitli kötülüklerden koruyan bir kurumdur.

Türklerde aile toplumun ve devletin temeli olarak görülmüştür. Aile, toplumun sağlam temeller üzerine oturmasında önemli rol oynar. Aile aynı zamanda Türk milletinin güç merkezini de oluşturur. Aile, Türk devletinin en küçük örneği olup aynı zamanda devlet olmanın başlangıcıdır.

Toplumun ilk ve doğal çekirdeği olan aile hem bireyin bedensel, entelektüel ve ahlaki gelişiminin doğal koşullarını sağlar hem de toplumun temel yapı taşlarını oluşturur. Çocuğun yetiştirilmesi, eğitilmesi ve toplumun sağlıklı bir üyesi haline getirebilmesi için en uygun ortam ailedir.

Konumuzla ilgili eski bir anımı sizlere paylaşmak istedim. “1990 yılı bahar ayının bir Cuma günü özel aracımla Edirne’den İstanbul’a dönüyordum. Çorlu ilçe merkezine girdiğim sırada Cuma namazı vakti gelmiş, minarelerden ezan sesleri yükseliyordu. Ezan sesini duyar duymaz hemen aracımı uygun bir yere park ettim. Bana çok yakın mesafede bulunan ve Tarihi bir camii olan Fatih Camii avlusunda ibadetimi eda edebilmek için abdest alıp yerimi aldım. O esnada Camii İmamı mimberde aile yapısının öneminden ve kutsiyetinden bahsediyordu. Cuma hutbesinin son bölümünde vaizimiz şöyle bir anekdot yapmıştı:

“Eskiden Belediye otobüslerine ön ve arka kapıdan binilebiliyordu. Günlerden bir gün Topkapı Otobüs Durağı’nda genç bir delikanlı ön kapıdan, genç bir kız da arka kapıdan Eminönü’ne gitmek üzere otobüse binerler. Gençler göz göze gelirler ve aralarında bir elektriklenme olur. Gençler birbirinden hoşlanırlar ve aralarında bir sevgi oluşur. İki durak sonra, Çapa durağına geldiklerinde tanışırlar ve Fındıkzade durağında aralarında söz keserler. Aksaray durağına geldiklerinde nişanlanırlar. Beyazıt durağına geldiklerinde ise evlenirler. Ne yazık ki Eminönü’ne gelmeden Sultanahmet durağında boşanırlar…”

Oysa bizim kültür anlayışımızda bir ömür boyu, ‘varlıkta, darlıkta, hastalıkta sağlıkta’ çiftler birbirlerine sadık yar olurlar. Dualarımızda genç çiftelerimize iki cihan saadeti dileyerek dua ederiz. Maalesef, acı ama gerçek günümüzde aile yapımız bu halde. Aile toplumun çekirdeğidir. Gençlerimize evde, okulda ve her yerde aile yapımızın öneminden ve kutsiyetinden bahsedelim. Sağlam ve huzurlu bir toplum ancak bu şekilde oluşacaktır.

Sağlıklı ve huzurlu bir toplum özlemimle…