– Öncelikle tüketici aldığı ürünün son kullanma tarihine bakmalıdır. Yakın tarihli olanları bile tercih etmemelidir.
Kullanmayı unutup tarihini geçirebilirsiniz. Ayrıca gıda ürünü üretim tarihinden uzaklaştıkça tazeliğini kaybeder, kalitesi düşer. Gıdaların muhafaza edilmesi de çok önemlidir. Soğutucuda muhafaza edilecekleri buzdolabında, kuru gıdaları serin rutubetsiz ortamda muhafaza ediyor mu ? Ona bakmalıyız aksi takdirde almamalıyız.
Lokantalarda, kafelerde yediğimiz yemeklerde, marketten aldığımız ürünlerin içinden bazen yabancı maddeler çıkmaktadır. Hiçbir şekilde yabancı madde çıkmamalıdır. Hata payı sıfırdır. Yemeğimizin içinde çıkan bu maddeler yemeğimizi iğrenç hale getirmektedir. Bizlerin sağlığını aynı zamanda psikolojisini bozmaktadır. Gıda üretimi yapan çeşitli imalathanelerde, lokantalarda olan bu gibi durumlara sessiz kalmamak gerekir. Üreticiyi uyarmalı, tepki vermeliyiz Tüketici Heyetlerine baş vurabiliriz. Ayrıca Alo 174 Gıda Hattını arayarak bu gıda teröristlerinin cezalandırılmasını talep etmeliyiz, aksi takdirde paramızı aldıkları gibi sağlığımızla da oynuyorlar. Buna kimsenin hakkı yok. Hiçbir üretici paramızı alıp, midemizi bulandırıp, sağlığımızla oynayamaz.
“ALO 174 Gıda Hattı” tüketicinin gıda güvenilirliği ile ilgili her türlü ihbar ve şikâyette ilgili merciye kolay bir şekilde ulaşabilmesi, iletişimin tek merkezden yönlendirilmesi, tüketiciye en kısa zamanda dönüş yapılabilmesi ve sonucun takibi amacıyla 14 Şubat 2009′ da faaliyete geçmiştir.
Gıda ambalajlarının üzerinde Türk Standartları Enstitüsü ve ISO 9000 logolarının olup olmadığına bakılmalıdır. Logo olanlar tercih edilmelidir. Gıdaları satın alırken rengine, tadına kokusuna bakmak gerekir. Bu fiziksel özelliklerle ilgili, nelere dikkat edeceğimizi iler ki yazılarımızda daha geniş yer vereceğim. Gıda satın alırken fiyat ilişkisine de dikkat etmek gerekir. Etin kilosunun 600 lira olduğu yerde kavurmanın sucuğun kilosu 300 liraya satılıyorsa şüphelenmek gerekir.
FATİH ALBAYRAK – EĞİTİMCİ / GIDA UZMANI