KURBAN BAYRAMI VE KURBAN’A DAİR KISA BİLGİLER
– Kurban Bayramı, aynı zamanda İslam âleminin her yıl Mekke’de hac farizasını ifa ettikleri vakittir. Kurban Bayramı, nüfusunun çoğunluğu Müslüman olan birçok ülkede dinî bayram olmasının yanı sıra resmî tatil ilan edilir. Ramazan Bayramı ile beraber İslam dinindeki en önemli iki bayramdan biridir.
KURBAN ALLAH’A YAKINLAŞMADIR…
-Kurban Allah’a teşekkür etmek, şükretmek ve varlığına inanışı göstermek amacıyla yapılan bir ibadettir. Kurban Bayramı ise bu ibadetin her yıl belirli günlerde gerçekleştirilmesidir. Kurban Bayramında ibadet etmek isteyenler, emredilen koşulları taşıyan hayvanları Allah için keserek, Allah’a feda ederler.
“- Hicri takvim bir ay takvimi olduğu için yıllar güneş temelli miladi takvimden 11-12 gün kısadır. Bu nedenle Kurban Bayramı her sene 11-12 gün daha erken kutlanır…”
– En az veren üçüncü ortağın parası, yedide birden az olmadığı için caizdir. Eti paylaşırken, üçüncü ortak bir hisse alır, ikinci ortak dört hisse, birinci ortaksa iki hisse alır. Hepsi yedi hisse olur.
– KURBAN, ALLAH’A YAKIN OLMA ÇABASIDIR.
– Sürekli bu heyecanı içimizde duymaktır. Bu heyecanın canlı tutulmasıylada, “Allah’a yakınlaşma” dır. Bu özelliği sebebiyle olsa gerek, Allah Teâlâ her ümmete kurban kesmeyi bir görev olarak emretmiştir.
– Kurbanın meşru bir ibadet olduğuna dair Kur’an-ı Kerim’de deliller mevcuttur. Hz. İbrahim’in oğlu Hz. İsmail’in yerine bir kurbanın Allah tarafından kendilerine fidye (kurban) olarak verildiği açıkça bildirilmektedir. (Sâffât, 37/107)
– Kurban kesme şartlarını taşıdığı hâlde unutma, ihmal vb. sebeplerle kurban kesmeyen kimsenin, Hanefîlere göre o yıla mahsuben, bir kurban bedelini fakirlere vermesi (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, IX, 463-465, 473; Merğînânî, el-Hidâye, VII, 156), ayrıca tevbe ve istiğfar etmesi gerekir.
Kurban kesmek neyi önler?
KURBAN KESMENİN ÖNEMİ NEDİR?
– Kurban kesmek Allah rızası için gerçekleştirilen bir fedâkarlık örneği olmakla birlikte, yüce yaratanın kullarına bahşettiği tüm nimetlere şükür göstergesidir. Hem dünyevi hem de uhrevi bela ve musibetlere karşı kalkan görevi üstlenmektedir.
– İlk defa kurban kesecek olanların küçükbaş hayvan kesmeleri gerektiği, büyükbaş hayvana ortak olamayacağı bilgisi doğru değildir. Bu kişiler serbesttirler; ister küçükbaş hayvan keser isterlerse de büyükbaş hayvana ortak olabilirler.
– Kurban kesmek için ne kadar paramız olması gerekir?
– Bu itibarla kurban kesmeyi vacip kılan zenginliğin dinî ölçüsü, ister nâmi (artıcı) olsun isterse olmasın kişinin borçları ve temel ihtiyaçları dışında 80.18 gr. (20 miskal) altına ya da bunun değerinde para veya mala sahip olmasıdır
– Araba alınca kurban kesmek gerekir mi?
– Ev veya araba alındıktan sonra kurban kesilmeli mi? Alınan bir ev ya da araba için şükretmek ve Allah rızası için hayvan denilince adak olarak hayvan kesilmesi mümkündür. Özellikle kişilerin kazadan beladan korunması niyetiyle ve Allah rızası için hayvan kesmek istemesi halinde bu hayvan adak olarak kabul görmektedir.
KURBAN KESMEK NERELERDE YASAK?
– Vatandaşlarımız kurbanlık hayvanlarını, şehir ve kasabalarda Tarım ve Orman Bakanlığından şartlı onay/onay belgesi almış kesimhaneler ile Kurban Hizmetleri Komisyonunun önceden belirlediği kesim yerlerinde kesilecektir. Cadde, sokak ve park gibi kamu alanlarında kurbanlık hayvan kesimine izin verilmeyecektir.
Kurban bayramınızı tebrik eder; Rahmeti, feyzi, bereketi bol nice bayramlar dileriz…