DOLAR 35,2185 % 0
EURO 36,6250 % -0.25
STERLIN 44,3821 % 0.31
FRANG 39,1099 % -0.24
ALTIN 2.960,13 % 0,19
BITCOIN 97.633,30 4.838

DÜNYA TAHIL PİYASASINA ‘TAHIL KORİDORU’ ETKİSİ

Yayınlanma Tarihi : Google News
DÜNYA TAHIL PİYASASINA ‘TAHIL KORİDORU’ ETKİSİ
0

Doruk Un’un Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Gürsel Erbap

Türkiye’nin ev sahipliğinde Ukrayna’dan tahıl ve gıda maddelerinin güvenli sevk edilmesini sağlayan ‘Tahıl Koridoru’ anlaşmasının yürürlükten kaldırılması ile birlikte dünya tahıl fiyatlarının nasıl pozisyon alacağı merakla bekleniyor. Türkiye’nin un ihracatında en büyük şirketleri arasında yerini alan Doruk Un’un Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Gürsel Erbap, Türkiye’nin fiyatlardan bağımsız olarak kendine yetecek kadar buğdayı olmasının yanı sıra koridorun kapanması ile birlikte mısır başta olmak üzere tüm hammadde fiyatlarında ciddi artışlar beklediklerini ifade ediyor.

‘Türkiye’nin fiyatlardan bağımsız olarak kendine yetecek kadar buğday stoğu bulunmaktadır. Tahıl koridorunun kapanması bütün dünyada olduğu gibi Türkiye’de de fiyatların artmasına sebep olmaktadır. Dünya buğday üretimi ve tüketimi ele alındığında herhangi bir eksiklik görülmemektedir. Kuzey Yarım Küre’deki hasadın 1-2 ay içerisinde tamamlanacağını varsayarsak geçmiş dönem stokları ile birlikte yeteri kadar buğdayın olduğunu görmekteyiz. Tahıl Koridoru mısır ve ayçiçek ile birlikte buğdayın da en çok ticaretinin gerçekleştiği bölgedir. Çok uzun dönem Ukrayna’dan bütün dünyaya ihracat gerçekleşmemesi, özellikle mısır fiyatlarında dolayısıyla tüm hammadde fiyatlarında ciddi artışlara sebep olacaktır. Rusya’nın bu tutumu yıllardır süregelen tedarik zincirini bozacaktır. ‘ şeklinde konuşan Erbap, Rusya ve Ukrayna’nın karşılıklı saldırılarının tahıl koridorunu sekteye uğratmış olduğu için ithal buğday fiyatlarının yükseldiğini; bu sebeple Türkiye pazarında da fiyatların yükseldiğini ve dolayısıyla Türk çiftçisinin ürününün değerlenmesine neden olacağını belirtiyor.

Türkiye’de ekmek fiyatları artış gösterebilir

Yükselen ithal ve yerli fiyatlardan dolayı dünya un ihracat pazarında Türkiye’nin payının kısa süreliğine de olsa azalacağını ifade eden Erbap, Türkiye’de ekmek fiyatlarının yükseleceğini belirtiyor. Sorun devam ederse dünyada buğday, mısır ve diğer ürünlerin ticaretinin azalacağını belirten Erbap, kısa vadede olmasa da uzun vadede Türkiye’nin bu durumdan olumsuz etkileneceğini kaydediyor. ‘Şu an Türkiye’de hasat dönemi olduğundan dolayı ve geçen yıldan kalan stokların ve iç  pazarda ürün bulunurluğunun yüksek olması açısından herhangi bir sorun teşkil etmeyecektir. Özellikle Avrupa ve diğer ithalatçı ülkeler bundan olumsuz etkilenecektir. Ancak Rusya’nın geçmiş dönem stokları ve yeni hasat dönemindeki ürün miktarından dolayı dünya pazarına satış yapma zorunluluğu var, bana göre kısa vadede tahıl koridoru sorununun çözüleceğine inanıyorum. Ayrıca tahıl koridoru olmadan da Ukrayna’dan Avrupa pazarına önemli ölçüde tahıl ürünleri ihracatının yapılacağını düşünmekteyim.’ şeklinde konuşan Erbap, önümüzdeki dönem un ve unlu mamuller alanı ve diğer yatırımlarda her zaman olduğu gibi ana hedef olarak endüstri 4.0 gibi akıllı teknolojiler kullanarak değer üretmenin yanında çevre duyarlılığını da ön planda tutacaklarını ve  insan merkezli yeni yatırımlarla değer üretmeye devam edeceklerini ifade ediyor.

Türkiye un ve unlu mamüller sektörünün yükselen yıldızı

Türkiye un ihracatında en büyük 3 şirket arasında yerini alan Doruk Un, yıllık 438 bin ton buğday kırma kapasitesi, yıllık 350 bin ton un üretimi, 20 bin m2 ileri teknoloji tesisi, her geçen yıl genişleyen satış & dağıtım ağı ile büyümesini sürdürüyor. Afrika, Asya, Güney Amerika ve Orta Doğu bölgelerindeki 41 ülkeye ihracat gerçekleştiren Doruk Un, kaliteli ürün ve hizmet yaklaşımı ile üretimden depolamaya, lojistikten özel ürüne güçlü bir entegre yapılanmaya sahip. Evsel kullanımdan, fırın ve restoranlara, otellerden baklava ve hamurculara kadar geniş bir skalada ihtiyaca ve kullanım amacına özel ürünler  geliştiren Doruk Un, Türkiye’nin en büyük ihracatçı firmalarının belirlendiği TİM1000 listesinde de 333. sırada, Fortune 500 listesinde ise 304. sırada, Capital 500 listesinde ise 371. sırada yerini alıyor.