– İstanbul’un günlük hayatının ayrılmaz parçaları olan köpekler, bir canlıyı öldürmenin günah olduğuna inanıldığı için de nesilleri asırlar boyu süregelmiştir.
– Sokak hayvanları halkın malını, canını koruyan bekçiler olarak korunarak günümüze kadar gelmişlerdir. Köpekler evin dışında olup, şehir halkının bir parçası olmuşlardır.
Osmanlı’da Köpek Kıyımları: Kanuni Sultan Süleyman döneminde İstanbul’da bin kadar köpeğe kıyıldığı, Sultan 1. Ahmet döneminde köpeklerin toplanarak Üsküdar’a sürüldüğü tarihçilerce belirtiliyor. 19. yüzyılda İstanbul’da 40 ila 50 bin sokak köpeğinin olduğu tahmin ediliyordu. Galata semtinde köpeklerin hışmına uğrayan bir İngiliz’in yüksek bir duvardan düşerek ölmesi üzerine İngiliz kraliçesinin ültimatomu, Sultan 2. Mahmut’un köpeklerden kurtulmak için toplatarak Sivriada’ya yollatmak istemiş. Köpekleri taşıyan tekneler karaya oturunca bu olay Allah’ın bu uygulamaya karşı çıktığı şeklinde yorumlanmış ve plândan hemen vazgeçilmiş. Sultan 2.Abdüaziz döneminde yapılan kıyımlar halkın tepkisine neden olmuş, şehirde çıkan yangınların nedeni olarak yorumlanmıştır.
2.Abdülhamit döneminde kuduz olaylarının artması üzerine kuduz aşısı bulan Fransız mikrobiyolog ve kimyager Louis Pasteur’ün Payitaht’ta bir enstitü kurması istenmiştir. Abdülhamit’in tahtan indirilmesinden sora 1910 yılında tarihin en büyük kıyımı gerçekleşmiştir. Meşrutiyetle başlayan gelişmeler köpekler için katliama dönmüştür. Talat Paşa’nın Dahiliye Nazırı olarak görev yaptığı 1910 yılında İstanbul’un tarihindeki en büyük köpek itlaf kampanyası başlatılmış. Köpek toplama ekipleri özel dev kerpetenlerle hayvanları neresinden yakalarlarsa orasından tutuyorlar. Yine özel köpek toplama arabaları aracılığıyla Tophane’ye getiriliyorlar. Oradan da Hayırsız Ada’ya sürgün ediliyorlardı. Bu sefer kesin gidiş yapılıyor. Bir daha geri dönmüyorlar. İstanbul geceleri köpek ulumaları ile inliyormuş. Zamanla ölen köpeklerin leşlerinden yayılan kokular İstanbulluların anılarına kazınmıştır.
Fatih Sultan Mehmet ile şehre giren köpekler bu kez 2024 yılında tekrar itlaf edilmek istenmekte. Meclise gönderilen yasa tartışılmakta. Köpeklerin yaşam hakları tartışılırken hayat pahalılığı gölgelendi. Tarihimizde yapılan kıyımlar başarılı olmamıştır. Sokak hayvanlarının kısırlaştırılarak korunması gerekir. Belediyelerin özenle bu konuya eğilmesi gerekir.
Kamunun bekçilerinin varlığı hepimizin güvencesidir. İkinci bir Hayırsız Ada Sürgünü istemiyorsak bu yasaya dur demeliyiz.
Sağlıcakla kalın…
31 Mayıs 2024 Ataşehir