TARİHE ATILAN İMZA 29 MAYIS 1453…
Osmanlı Devleti (Devlet-i Aliyye)’nin 7. Padişahı 30 Mart 1432 tarihinde Edirne’de doğdu. Mehmet Bin Murat’tır. Babası Koca Murat, Annesi Hüma Hatun’dur. İlk kez 1444’te tahta çıkmış iki yıl tahtta kalmıştır.
1451 yılında ikinci kez tahtta çıkan sultan 30 yıl hüküm sürdü…
Türkçe ve Arapça dışında Farsça, Sırpça, Latince ve Yunanca öğrendi. Aldığı iyi eğitimle Dahi Türk olarak anıldı. Bilime inanan, entelektüel zekâya sahip sultan aynı zamanda iyi bir komutandı. Bu özellikleri onu ‘Çağ Açıp Çağ Kapatan Hünkâr’ ünvanına eriştirdi.
Kostantiniyye’nin fethini düşünen bir çok devlet hüsrana uğradı…
M.Ö 340 Makedonya Kralı Phillippe ile başlayan girişimller Avar Türkleri, İranlılar, defalarca tekrarlanan Emevi akınları, Abbasi kuşatmaları sur duvarlarına yenik düşmüşlerdir. Osmanlı padişahı 1.Bayazıt, daha sonra Şehzade Musa Çelebi, Padişah 2. Murat bu şehrin fethini gerçekleştiremez. Tarihte Cenovaların, Venediklerin, Gotların, Bulgarların, Vikinglerin ve Atilla’nın da kuşatma girişimleri surlara ve savunmaya yenik düşmüştür.
Fatih Sultan Mehmet’in 6 Nisan 1453 tarihinde başlattığı İstanbul Kuşatması bu yenilmezliği sonlandırmıştır…
İstanbul Kuşatması 53 gün sürdü. Kuşatmanın kesin zaferle sonuçlanmasındaki en büyük etken Fatih Sultan Mehmet’in dehası ve uyguladığı savaş stratejileriydi. Gemileri karadan yürüten sultan, yaklaşık 15 asır süren Bizans İmparatorluğuna son verdi. Karadeniz ve Akdeniz’i birbirine bağlayan deniz yolu üzerinde kurulu olan İstanbul şehri, günümüzde olduğu gibi o zamanlar da oldukça önemli bir şehirdi.
Çağın dahi komutanı bu zaferle Osmanlı hâkimiyetini dünyaya ilan etmiş Osmanlı İmparatorluğunun gücünü göstermişti. Bilginin, azmin, iradenin başarısı bu günlere taşımıştır. Batı 1453 tarihini hiç unutmamış 13 sayısının uğursuzluğu ile anımsamıştır. Papazları bu tarihi kendilerince yas günü ilan etmiş beyaz giysilerini siyah giysilerce değiştirmişlerdir.
Bu yüzden bu güzel şehri iyi korumalıyız. Bu topraklardaki batı emelleri güncelliğini korumakta. Fatih Sultan Mehmed’in emanetinin savunucusu olmalıyız. Bu şehir ve bu vatan ilelebet payidar olmalıdır. Şehrimizin fethi kutlu olsun…
26 Mayıs, Ataşehir…