- Bundan 568 yıl önce bir Sultan, aldığı kararla bir İmparatorluğa son verip yeni çağlara imza atmıştı.
İstanbul’u alarak Bizans İmparatorluğuna son vermişti. İstanbul alınmadan önce başlayan hazırlıklar boğazda yapılan hisarlarla başlamıştı.
Kadıköy’e kadar olan bölge Osmanlı’nın hâkimiyeti altındaydı. Doğudan- Batıdan çevrilmiş olan şehrin düşmesi Fatih Sultan Mehmet’in dâhiyane fikirleriyle gerçekleşmişti. Etrafı surlarla çevrili şehrin haliç ağzı zincirlerle kapalıydı.
1451‘de babasının ölümü üzerine sultan olan 2.Mehmet’in en büyük arzusu Kostantinopolis’i almaktı. 1452 Haziran ayında Epivatos (Selimpaşa) köyünde Osmanlı askerleri ve Bizanslı çobanlar arasındaki kavga sonunda Bizans’a savaş açıldı. Bu kavga Bizansın sonunu hazırlayan savaşın sebebi sayıldı.
- Mehmet Edirne’de top dökümü için dökümhane kurdurtmuştu. Bizans zindanlarında ki Döküm Ustası Macar Urban Osmanlı Lağımcıları tarafından kaçırılmıştır. Fatih Sultan Mehmet’in ve Türk Mühendislerin çizdiği Şahi top Macar Urban tarafından dökülmüştür. Namlusu 91.5 cm olan topun 680 kiloğram güllesi 1200 metre menzile sahipti. Patlaması gök gürültüsünü andıran top İstanbul’un fethinde önemli yere sahipti.
Fatih Sultan Mehmet Orta Çağın en güçlü savuması olan bu şehri kuşatmanın planlarını en ince ayrıntısına kadar düşünmüştü. Kuşatma teknikleri, ateşli silahları, düzenli ordusu, boğazdaki kaleleri bu kuşatmanın önemli ayrıntılarıydı. Bundan önce 28 kez kuşatılmış olan bu şehrin alınması gerekiyordu.
Kuşatma 54 gün sürdü…
6 Nisan 1453: Sultan 2. Mehmet’in otağı, Topkapı ile Eğrikapı arasındaki Lykus Deresi’nin geçtiği yere, kara surlarının tamamını görecek bir tepenin üzerine kuruldu.
Karadan ve denizden yapılan kuşatmada 145 irili ufaklı donanma da yer alıyordu. Denizden yapılan saldırıların yetersizliği nedeniyle 67 parça gemi Tophane Limanına dökülen Kabataş Deresi yatağından yukarı çekilip Kasımpaşa Deresi yatağı takip edilerek Haliç’e indirildi. Kostantinepolis artık karadan ve denizden kuşatılmıştı.
29 Mayıs Salı günü saat 03.00’te Sultan 2. Mehmet, Saint Romanos ve çevresindeki surların karşısına genel hücum emrini verdi.
- Mehmet, peş peşe yapılan iki hücumun da başarısız olmasından rahatsız olmasına rağmen savaşın sonuna yaklaştığını hissetti. Bizans’ın gücü artık tükenmişti ama daha hücuma katılmamış Osmanlı kuvvetleri vardı. En şiddetli mücadelenin olduğu beşinci kapı (Pempton) önündeki siperler dağılmıştı, hendeğin en dolu olduğu yer de burasıydı. İkinci hücum, savunmanın nefesini kesmişti. Bu durumu gözleyen 2. Meh-0met, üçüncü hücumun yoğunluğunu buraya vermeye karar verdi. 2. Mehmet’in son hücumu ve son kozu; bu bölge olacaktı ve bu hücum yeniçerilerin savaşı olacaktı.
Yeniçeriler ile Bizans askerleri arasında kıyasıya bir savaş başladı. Bu sırada İmparator Constantine 11. Palaeologus, bir tek Osmanlı askerinin şehre girdiğini görmeden, askerleri arasında, Osmanlı askerlerinin kılıç darbeleriyle öldü. Böylece savunma kalktı ve panik başladı. Kapı önünde geçen mücadele, Osmanlı askerlerinin galibiyetiyle son buldu. Osmanlı askerleri, Pempton kapısından içeri girdi. Kostantinepolis’in kilidini açan Sultana Fatih ünvanını getirdi.
Konstantinopolis’in fethi ile 1058 yıllık Bizans İmparatorluğu sona erdi, Orta Çağ kapandı ve Yeni Çağ başladı. Konstantinopolis, Osmanlı Devleti’nin yeni başkenti oldu.
29 Mayıs 1453 Salı günü öğle vakti Fatih Sultan Mehmet atının üzerinde bütün devlet erkanı ve vezirleri peşinde atlarıyla Pempton Kapısı’ndan şehre girdi. Fatih Sultan Mehmet, Hagia Sophia (Aya Sofya) Kilisesi’nin etrafını dolaştı ve böyle eşsiz bir şehri kendisine bağışladığı için Allah’a şükretti.
29 MAYIS 2024 ATAŞEHİR