Çocukluğumuzda oyuncaklarımızı kendimiz yapardık. En kolay oyuncak şeytan uçurtması olurdu. Uçurtmayı kolayca yapardık ama annemin dikiş kutusundan dikiş ipliğini yürütmek pek kolay olmazdı. Özellikle büyük makaralar en beğendiğim ipliklerdi. Uçurtmayı yaptıktan sonra pencereden bıraktın mı havalanırdı. Rüzğarıda yakalamışsan değme keyfime.
Bu uçurtmanın bir Japon kagıt katlama sanatı olduğunu yıllar sonra TRT Çocuk programlarında Origami eğitimleri ile keşfettim. TRT Çocuk programlarının süresi kısa olduğundan origami dersleri merakla başlar hüsranla biterdi. Ağır ağır başlayan origami dersi birden hazır yapılmışı ortaya çıkar ve sonlanırdı. Yıllar sonra bilgisayarların yaygınlaşması ve internetin hayatımıza girmesi ile origami merakını videolarla çözdüm. Origami artık benim dinlenme aracım olmuştu. Origaminin hayatımdaki yeri, öğrencimin bir hikayeyi orgami ile anlatması ile şekillendi. Origami ders anlatımında öğrenci ile iletişim kuracağım bir araca dönüşmüştü. Yıl sonu öğrencileri okulda tutmak pek zordur. Geçmiş bir yıl, Mayıs sonu sınıftaki öğrencilere “Herkes bir kağıt çıkarsın kurbağa yapacağız” dedim. Masada hazır zıplayan kurbağa öğrencilerin ilgisini çekmişti. Merakla kurbağa katlamaları başladı. Kocaman çocuklar neşe içinde katlamalarını yaparken”ku vak vak ku vak vak kuyruğun nerede? Kuyruğun yok kuyruğun yok yüzerim derede“ Çocuk şarkısı koro halinde söylenmeye başlamıştı. Ses öğle yükselmiş ki okul müdüründen uyarı geldi. Yıl sonu, öğrencilerin birer zıplayan kurbağaları olmuştu. Çocukluklarına dönmüş mutlu olmuşlardı. Yaşlandıklarında anlatacakları bu öykü onların okul yaşamlarına kazınmıştı.
Böylece Origami sevdamı geliştirmeye başladım. Sizlere anılarımı anlatırken ‘Origami’yi anlatmayı unuttum.
Origami Japonların katlama sanatıdır. Ori(Katlama) gami (Kağıt) sözcüklerinin birleşiminden meydana gelir. Her ne kadar Japon sanatı olsa da Çin’de de bu sanat hayli gelişmiştir.
Klasik origami tek parça kağıttan yapılır. Modern origamide ise birbirinin benzeri parçaların birleştirilmesi ile oluşturulur. Origamide sınır yoktur. Her şeklin origamisi yapılabilir. Yeter ki düşünün ve uygulayın. Katlama yaşlı insanların unutkanlık sorununa çare olarak görüldüğünden yaşlılara da bu sanat öğretilmekte. Yediden yetmişe kafa dinlendirmek için yeni keşifler yapmak için kağıtları katlamaya başlamalıyız. İlk olarak turna kuşu ile başlayabilirsiniz.
Turna kuşu, Japon kültüründe önemli bir yere sahiptir. Aynı önem Origami Turna için de geçerlidir. 1.000 adet Turna Kuşu yapanın uzun ve iyi bir yaşam süreceğine inanılır . Turna kuşunun günümüzde popüler olmasının nedeni Sadako Sasaki isimli 11 yaşındaki bir kız çocuğudur. II. Dünya Savaşı sırasında Hiroşima‘ya atılan nükleer bomba nedeniyle Lösemi hastası olan bu küçük kız, iyileşme umuduyla Turna Kuşu yapmaya başlar. Ama 644. turnasını bitirdikten sonra hayata veda eder. Onun anısına bombanın atılışının her yıldönümü 6 Ağustos’ta Japonya ve dünyada çocuklar evrensel barış adına Turna Kuşu yapıp, Sadako’nun Hiroşima’daki anıtına gönderirler. Haydi ne duruyorsunuz Sizde barış için bir Turna Kuşu yapın ve uçurun.
4 MAYIS – ATAŞEHİR