- Hıdırellez, Orta Asya’da başlayan, Balkanlar ve Anadolu’da devam eden mevsimlik bayramlardan biridir. Ruz -ı Hızır (Hızır Günü) olarak adlandırılır. Dünyada darda kalanların yardımcısı Hızır ile denizlerin hakimi İlyas‘ın Yeryüzünde buluşma günü olarak kabul görür ve kutlanır.
Miladi takvime göre 6 Mayıs, Jülyen Takvime göre 23Nisan Hıdırellez günüdür. 6 Mayıs’tan 7 Kasım arası Hızır günleri olarak adlandırılır. 8 Kasım ‘dan 5 Mayıs arasına ‘Kasım Günleri’ denilir. 5 Mayıs gecesi kıştan kurtulup baharı karşılamak için hazırlıklar yapılır. Türkler Hızır 1 diye yılın ilk günü olarak kutlarlar. Evler temizlenir, gül ağacının altına dilekler yerleştirilir. Ağaçlara dilekler bağlanır.
Hıdırellez sabahı erken kalkmak uğurlu kabul edilir. Ellere ve ayaklara kına yakılır. (kadınlar) Akarsuya dilekler bir kağıda yazılarak bırakılır.
Hıdırellez günü evler ilaçlanmaz. Nasip süpürülür inancı ile bazı bölgelerde evler süpürülmez.
Kuru baklagiller bir torba içinde bahçede ağaçlara asılır. Hıdır Baba’nın kamçısıyla bunlara dokunması ve bereket getirmesi dileği tutulur.
Evde kalma tehlikesiyle karşı karşıyaolan genç kızların başları üzerinde Hıdırellez günü yeni, kullanılmamış kilit açılır.
Evin pencere ve kapıları kapatılmaz…
Orta Asya’dan Balkan’lara, Anadolu’dan Mezopotamya’ya kadar olan coğrafyada farklı adlarla yaşayan Hıdırellez dinlerden önce başlamış, dinlerin çıkması ile farklı adlarla anılmıştır. Rum Ortodokslar Aya Yorgi, Katolikler Sen George günü olarak kutlamakta. Anadolu’da Hıdırellez olarak kutlanır. Hıdırellez günü bir takım çiçeklerin toplanarak kaynatılıp içilmesi, kırlardan toplanan yenilebilir otlardan çörek -börek yapılması gelenekler arasındadır. Yakılan ateşten sağlık dilenerek üç kez atlamak gelenektir. Anadolunun bazı bölgelerinde yoğurt mayalamak, ilk mayanın hazırlığı yine bu gün yapılır.
Kışın bitişi baharın gelişini müjdeleyen bu gün hepimiz için sağlık mutluluk getirsin. Hıdırellez ülkemize ve Dünya’ya sağlık ve huzur getirsin. Evleriniz baharın mutluluğu ile dolsun.
5 Mayıs Ataşehir