- Tüm emekçi kardeşlerimize kutlu olsun…
1 Mayıs İşçilerin günlük çalışma süresinin düşürülmesi için başlattığı mücadeleden doğan 1 Mayıs, dünyanın dört bir yanında bir asırdan fazladır emek ve işçi bayramı olarak kutlanıyor.
İlk kez 1856’da Avustralya’nın Melbourne kentinde taş duvar ustaları ve inşaat işçileri yoğun çalışma süresinin günlük 8 saate düşürülmesi talebinde bulunarak iş bıraktı. İşçiler, taleplerini dile getirmek için 21 Nisan’da 1856’da Melbourne Üniversitesi’nden Parlamento Evi’ne kadar yürüdü. Avustralya’nın ardından ABD’deki işçiler de 1884’te işverenlerden çalışma saatlerini azaltmalarını talep etti.
ABD’de günlük çalışma süresinin 12 saatten 8 saate indirilmesi için başlatılan mücadele, 1886’da kitlesel grevlerle yaygınlaşıp küresel nitelik kazandı. Milletlerarası İşçi Kardeşliği Teşkilatı’nın 1889’daki Paris Kongresi’nde, yılın bir gününün dayanışma amacıyla işçilerin ortak bayramı ilan edilmesi kararlaştırıldı. ABD’li sendikacıların önerisi üzerine o gün “1 Mayıs” olarak belirlendi. O tarihten itibaren 1 Mayıs, dünyanın dört bir yanında “Emek Bayramı”, “İşçi Bayramı” ve “1 Mayıs Bayramı” gibi adlarla kutlanmaya başlandı.
Cumhuriyet döneminde ilk resmi kutlama 1923’te oldu…
*Osmanlı’da 1 Mayıs ilk kez 1911’de Selanik’teki tütün, pamuk ve liman işçilerince kutlandı. İstanbul’daki ilk kutlama ise 1912’de yapıldı. Osmanlı’nın ardından, Cumhuriyet döneminde Sovyetler Birliği ile dostluk ilişkisi çerçevesinde 1 Mayıs 1922’de Ankara’da İşçi Bayramı olarak kutlandı. Resmi olarak kutlanması ise ilk kez 1 Mayıs 1923’te oldu.
“Taksim Meydanı’nda 1977’de düzenlenen 1 Mayıs programında, DİSK Genel Başkanı Kemal Türkler’in konuşması sırasında meydandakilere ateş açılması sonucu 37 kişi yaşamını yitirdi, yüzlerce kişi yaralandı. Darbecilerin resmi tatil olmaktan çıkardığı 1 Mayıs, yıllar sonra 2009’da “Emek ve Dayanışma Günü” adıyla tekrar resmi tatil ilan edilerek, kutlanmaya başlandı…”
*Hakkında marşlar bestelenen, kitaplar yazılan, sinema filmleri çekilen 1 Mayıs, çalışanların sorun ve taleplerinin gündeme getirildiği en özel gün olma niteliği de taşıyor.
Türkiye’de 16 milyonun üzerinde işçi bulunuyor…
*Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının, iş kollarındaki işçi ve sendikaların üye sayılarına ilişkin 2024 Ocak ayı istatistiklerine göre, Türkiye’de 16 milyon 395 bin 275 işçiden, 2 milyon 495 bin 423’ü herhangi bir işçi sendikasına üye. Bu rakamlara göre, işçilerin sendikalaşma oranı yüzde 15,22. Hizmet-İş Sendikası, sahip olduğu 301 bin 456 üyeyle tüm işçi sendikaları arasında ilk sırada yer aldı. Hizmet-İş’i 282 bin 715 üyeyle Türk Metal Sendikası, 203 bin 424 üyeyle de Öz Sağlık-İş Sendikası takip etti.
*2021’de Erdoğan, 1 Mayıs Bayramı kapsamında Tuzla’daki bir fabrikada işçilerle birlikte iftar yemeği yedi. “Maalesef bunu farklı eylemlere dönüştüren, yine bugün de olduğu gibi bazı aşırı terörist gruplar, bu güzel günü anlamsız hale getirmenin gayreti içerisine giriyorlar” dedi. Hak-İş Konfederasyonu, salgın sebebiyle 1 Mayıs İşçi Bayramı’nı önceki yılki gibi temsili olarak kutladı.
“2022 ve 2023 yılında 1 Mayıs kutlamaları Maltepe Miting Alanı’nda oldu. Özellikle siyasi partilerin yaklaşan seçimle birlikte daha duyarlı olduğu ve üyelerini alanlara taşıdığı görüldü.”
*İstanbul valiliğimizin, emekçi kardeşlerimizin bu güzel günlerini neşe ve coşkuyla kutlamaları için 42 kutlama alanını tahsis etmesine rağmen, bazı art niyetli kesimler ve ajan provakatörler emekçi kardeşlerimizin bu güzel günlerine, neşe ile kutlamak istedikleri bayramlarına gölge düşürmek istediler. Art niyetli terörist ruhlu bu provakatörler kaldırımlardan söktükleri iri iri taşlarla ve ellerindeki uzun flama bayraklarının sopalarıyla polislerimize saldırarak yaraladılar. Her zamanki gibi Türk polisinin asil davranışı karşısında olaylar büyümeden kalabalık dağıldı
“1 Mayıs Emek ve İşçi Bayramı yurdumuzun diğer yörelerinde ise herhangi bir olay meydana gelmeden coşkuyla kutlandı. 2024 yılındaki etkinlikler de böylelikle tamamlanmış oldu.”