- Batının gözü bereketli topraklardadır…
Güneşin doğduğu topraklardaki zenginlikler her daim batılıların ilgisini çekmiştir. Tarihe dönüp baktığımızda M.Ö. 7.yy’da Homeros’un İlyada ve Odiseus destanında Akalılarla Truvalılar arasındaki savaşların nedeni yine zenginliklerden pay alma yatar. On yıl süren savaşların sonunda zengin Turuva şehri tarihten silinmişti. Bu savaşların nedeni bir aşk hikâyesi olarak anlatılsa da gelişen ekonomisi ile Akalıların önüne geçmesi savaşın nedeni olmuştur. Gelelim bu aşk hikâyesine. Savaşa sebep olan olaylar bir yarışmayla başlar.
- Bu yarışma ise yeryüzündeki ilk güzellik yarışmasının da önünü açar…
Zeus, düzenlediği Peleus ile Thetis‘in düğününe tanrıçalardan Eris‘i davet etmez. Bunun üzerine Eris, düğüne altın bir elma göndererek, bunun “en güzel tanrıçaya” verilmesini ister. Athena, Hera ve Afrodit altın elmanın kime verilmesi gerektiği konusunda anlaşmazlığa düşünce Zeus tanrıçaları Paris’e gönderir ve en güzel tanrıçayı Truva Prensi Paris’in seçmesini ister. Paris altın elmayı Afrodit’e verir. Karşılığında Afrodit, “tüm kadınların en güzeli” olan Helen’i, Paris‘e aşık eder. Paris, Sparta’yı ziyaretinde Helen‘e aşık olur ve iki aşık birlikte Truva’ya dönerler. Kendilerine hakaret edildiğine inanan Yunanlılar, Menelaos ve kardeşi Miken Kralı Agamemnon önderliğinde Aka ordusunu toplar ve Truva’ya bir sefer düzenler. Helen’in iade edilmesi ve kendilerine tazminat ödenmesi tekliflerine olumlu yanıt vermeyen Truvalılar ile uzun ve zorlu bir savaşa girerler.
Bu savaşın son günlerini şiirle dile getiren Homeros, Truva’nın öyküsünü İlyada ve Odiseus destanında yazar. Bu destanı bilen batılılar bereketli topraklardaki yönetim zayıflamasını görerek kendi paylaşım savaşlarını gerçekleştirmek için 1915’te Çanakkale Deniz savaşlarını başlatırlar.
Bu kez Güzel Helen Osmanlı topraklarıdır. Çanakkale Deniz savaşları aslında Almanya ile İngiliz ve Fransa arasındaki paylaşım savaşıdır. 1. Dünya savaşına girmemiş olan Bulgaristan’ı savaşa çekmek ve Almanya’nın Osmanlı ile olan bağlantısını kesmekti. İstanbul’u alarak Çarlık Rusya’sına destek olmaktı. Savaşın yıldızı Mustafa Kemal sayesinde bu emelleri hüsranla sonuçlandı.
Kuzeyde Çarlık Rusya’sı devrildi Bolşevik yönetim iktidara geldi. Denizlerdeki üstünlük ABD’nin lehine değişti. Osmanlının kazandığı bu zafer bu topraklardaki hakimiyetinin devamını sağladı.
- Günümüze baktığımızda paylaşım savaşlarında merkez yine Anadolu ve Mezopotamya…
Batılının demokrasi ihracı, timsahın gözyaşları gibidir. Batılılar Truva Atlarını çok severler. İçimizdeki devşirme yöneticilerle bizleri durdurmayı sanat haline getirmişlerdir. Her zaman bir kurtarıcının gelmesini beklemek yerine içimizdeki gücün farkında olmalıyız. Tarihi iyi okursak geleceği de kurarız. Bu topraklarda yaşamanın kolay olmadığı aşikâr.
- Birlik ve beraberliğimiz barışın temelidir.
Sağlıcakla kalın…