-Son zamanlarda birçok ünlü ismin de yaşaması nedeniyle medyada sıklıkla karşımıza çıkan yeme bozukluğu, kişinin yetersiz ya da ihtiyacından fazla besin alması şeklinde tanımlanıyor. Peki düşüncelerimiz yeme bozukluğunu nasıl tetikliyor? Klinik Psikolog İrem Erbil, çocukluk ve ergenlik döneminde karşılanmayan ihtiyaçların ileride yeme bozukluklarına sebep olabileceğini belirtiyor.
-Yemek yeme davranışı insanın yaşamını devam ettirmesini sağlayan en temel fizyolojik ihtiyaçlardan biri. Aynı zamanda yeme davranışı kişiye haz vermesiyle beraber kişinin kendi bedeni ile kurduğu ilişkinin bir parçasını da oluşturuyor. Son zamanlarda birçok ünlü ismin de yaşaması nedeniyle medyada sıklıkla karşımıza çıkan yeme bozukluğu; kişinin yetersiz ya da ihtiyacından fazla besin alması şeklinde tanımlanıyor ve kendini uzun süreli açlık sonrasında aşırı yeme ve kusma davranışı ile gösteriyor.
-Kalamış Psikoloji’den Klinik Psikolog İrem Erbil yeme bozukluğunun sebebini çocukluk ve ergenlik döneminde eksik ya da fazla karşılanan bakım, kabul, onay, sevgi gibi ihtiyaçlar olduğunu belirtiyor. Erbil yeme bozukluğunu tetikleyen etmenleri şöyle açıklıyor: “Çocukluk ve ergenlik döneminde bakım verenler tarafından karşılanan ihtiyaçlar basit gibi görünse de aslında hayatımızı büyük ölçüde etkiliyor. Bu ihtiyaçların çocukluk ve ergenlik döneminde eksik ya da fazla karşılanmış olması kişinin kendisi ve bedeni ile ilgili olumsuz inanışlara sahip olmasına sebep olabiliyor. Çocukluk dönemine ilişkin duyguların tetiklenmesi ile kişi duygudan uzaklaşmak için yemek yemeyi ya da yememeyi araç olarak kullanarak kısa vadede bir rahatlama sağlıyor. Ardından zamanla kendisi ve bedeni ile ilgili olumsuz inanışlarını telafi etmek için; kısıtlayıcı diyetler ve ağır sporlar yapabiliyor.” Yeme bozukluklarının olası diğer nedenlerinin mükemmeliyetçilik, güvenli bağlanma, düşük benlik saygısı ile ilgili olabileceğini belirten Klinik Psikolog İrem Erbil, kişilerin kendilerine eleştirel yaklaşmalarının, kişiler arası ilişkilerde zorlanmalarının ve duygu durumlarındaki geçişlerinin de yeme bozukluklarını artırabileceğini belirtiyor.
Yeme bozukluğundan etkilenen kişiler ya da yakınlarının etkilendiğini düşünenler için önemli önerilerde bulunan Klinik Psikolog İrem Erbil, o önerileri şöyle sıralıyor:
-Yeme bozukluğuna ilişkin belirtiler ile karşılaştığınızda mutlaka bir psikiyatrist ile görüşün, ilaç tedavisi bu süreçte önemli olabilir.
-Yeme bozukluğunun altında yatan nedenleri anlamaya çalışın.
-Sevdiklerinizle geçirdiğiniz zamanı ve fiziksel aktivitelerinizi artırın.
İlaç tedavisi ve yaşam değişikliklerinin yanı sıra psikoterapi desteği alın. Bu sayede sorunlarınız hakkında farkındalığınızı arttırabilir, depresif duygu ve düşünceleri gözlemleyebilir, değerlendirebilir ve baş edebilirsiniz.
Detaylı bilgi için… Taner Türker ([email protected])