Kurban bayramları günümüzde anlamını yitirmekte. Televizyonlardaki reklamlarda kurban, et satışı gibi gösterilmektedir. Kurbanlık hayvanın belediyenin gösterdiği yerlerde kesilmesi şehir yaşamının bir göstergesi. Marketlerin bu işe soyunması ile et satışı haline gelen ibadet anlam kaymasına sebep olmakta. Kurbanın anlamı paylaşmak, yardım ve bir olmaktır.
Geçmişe dönüp baktığımda kurban bayramları daha anlamlı gelmekte. Kurban bayramından on gün önce gelen kurbanlıklar incelenir karar vermek için şehrin belli merkezleri ziyaret edilirdi. Mahalle aralarında da sürüler gezdirilse de asıl kurban merkezleri sur dışında olurdu. Kurban bayramdan önce alınır iki üç gün beslenir ve ev halkının ilgisini toplardı. Kasapların çok olduğu Sultan Ahmet hayvan pazarlarına ev sahipliği yaparmış. Çocuklar kuzuları besler ve onlara kurbanın gereği anlatılırdı. Hz. İbrahim’in oğlu Hz.İsmail’i kurban etmek yerine bir kurbanın Allah tarafından gönderilmesi çocuklara anlatılırdı. Sosyal yardımlaşmanın da temelin oluştururdu.
Bayramdan önce arife günü ölmüşler için adaklar kesilirdi. Bayramın birinci günü ile üçüncü günün akşamına kadar bu ibadet icra edilirdi. Bayram namazından sonra eve gelinir ve kurban kesilirdi. Kasaplara pek iş düşmezdi. Her bayram haberi olarak elini kesenler olsa da bu gelenek bozulmazdı. Koyunun yüzülmesi, parçalanması hep beraber yapılırdı. Hayvanın üçte biri ayrılır gerisi parçalara bölünerek ihtiyaç sahiplerine soğumadan dağıtılırdı. Evlerine et giremeyenlerinde evinde bu bereketin paylaşılması sağlanırdı.
Günümüzde bayram tatil olarak algılanmakta. Kurban ibadeti marketlerin yönlendirmesi ile paketlenmiş etler eve gelmekte kasaptan alınan et muamelesi görmekte. Kurban ibadeti özellikle bu salgın döneminde unutulmakta. Dini vecibeler de günümüz şartlarına uymakta. Kurban sanal olarak yapılmakta. Vakıflar bayram öncesi başlayan reklamlarla duyurular yapmakta. Yurt dışında 600.-tl yurt içi 1300.-tl. toplanmakta. Bu kadar reklam parası nereden çıkmakta. Yurdumuzdaki yoksulları doyurmadan neden adını bilmediğimiz yerlere yardım ediliyor? Bu vakıflar kimler tarafından denetleniyor? Kurbanlar kesiliyor mu? Yoksa …? Akla gelen sıkıntılı sorular uzar gider.
Bu bayram gününde herkesin mutlu, mesut olması temennisiyle… Bayram sevinciniz solmasın artsın. Herkese mutlu bayramlar dilerim …
19 Temmuz 2021 Ataşehir.