DOLAR 38,2552 % 0.34
EURO 43,8333 % 0.15
STERLIN 51,0885 % 0.12
FRANG 46,9242 % 0.68
ALTIN 4.076,87 % 0,33
BITCOIN 85.071,16 0.508

HÜSEYİN BOZALAN: ‘MEŞELERİN GÖĞERDİĞİ KÖY TAMIŞ…’

Yayınlanma Tarihi : Google News
HÜSEYİN BOZALAN: ‘MEŞELERİN GÖĞERDİĞİ KÖY TAMIŞ…’
0

 

Doğup büyüdüğü köyü özleyenlerin dillerinden düşürmediği ‘Orada bir köy var uzakta’ adlı şiir, 1927 yılında Ahmet Kutsi Tecer tarafından yazıldı. Ahmet Kutsi Tecer’in ‘Orada bir köy var, uzakta/O köy bizim köyümüzdür.’ Diye seslendiği şiirinde köyüne duyduğu özlemi dile getirmektedir. Eğitimci-Araştırmacı Yazar, Çanakkale Tarihi Alan Kılavuzu Hüseyin Bozalan’da bu özlemle; ‘Meşelerin Göğerdiği Köy TAMIŞ’ adlı kitabını hazırladı.

Hüseyin Bozalan, geniş avlulu taş yapılı evlerde yaşayan ve geçim kaynağı tarım ve hayvancılık olan Tamışlıları bu güzel eserle taclandırdı…

Tamış Köyü, Ayvacık ilçesinin Batısında yer alan, Çanakkale’ye 90 km, Ayvacık’a 20 km mesafede, çevresinin en eski tarihi ve en büyük köyü olan kayalık ve oldukça yüksek bir arazide kurulu 130 haneli, 345 nüfuslu bir köydür. Miladi 1540 yılında, bundan 480 yıl evvel kurulduğu anlaşılan ‘Meşelerin Göğerdiği Köy Tamış’ ın vefalı evlatları gelecek nesillerin Ata ocağı köylerini ve köylülerini unutmamaları için örnek bir çalışmaya imza attılar. Tamış Köyü’nün yerlisi ve vefalı evladı, Emekli Eğitimci ve Çanakkale Tarihi Alan Kılavuzu Hüseyin Bozalan; ‘Ata yadigârı köyüme vefa borcum var’ inancıyla kamu ve özel sektörde çok değerli hizmetlerde bulunmuş hemşehrilerine ulaşarak onlardan edindiği bilgi ve belgeleri bir araya getirerek ‘Meşelerin Göğerdiği Köy TAMIŞ’ adlı kitabını köyüne ve köylülerine kazandırdı.

Köylüleri, Hüseyin Bozalan’a maddi ve manevi desteklerini esirgemedikleri gibi, kitabının imza gününde de yalnız bırakmadılar. Hatta kitabının imza gününe gelemeyenler telefonla ve yazılı mesajla Hüseyin Bozalan’a teşekkür ettiler.

Hüseyin Bozalan, çevre köylere de örnek olacak bir esere imza attı…

Hüseyin Bozalan kitabı hakkında; “Genç kuşaklarımıza köyümüzü ve tarihini tanıtmak ve onlara örnek olmak istedim. Köyümüzün tarihini ve vefalı evlatlarını tanıtmak ve hafızlarda bir iz bırakabilmek için  ‘Meşelerin Göğerdiği Köy TAMIŞ’ isimli kitabımı hazırlamayı bir görev addettim. Uzun bir araştırma ve çalışma neticesinde topladığım resim ve bilgileri kitaba dönüştürmenin mutluluğunu yaşıyorum. Kitabın basımında bana en büyük maddi ve manevi desteği çok değerli ve vefakâr köylülerim verdiler.” dedi.

Önceki yıllarda üç dönem Gökçeada Belediye Başkanlığı yapan ve halen Aydın’da yaşayan Halil Rüştü Akgün; “ İşlerim nedeniyle bu güzel kitabımızın imza gününe katılamadım.  Köyümüzün geçmişini simgeleyen bu kitabın bundan sonra da köyümüzle ilgili yazmak isteyen kardeşlerimize ilham vermesi, onları teşvik etmesi en büyük temennimdir. Bu vesile ile Hüseyin hocamı en samimi duygularımla kutlar, kültürel çalışmalarının devamını beklediğimi ifade etmek isterim. Ayrıca, bu faaliyeti koordine eden ve ev sahipliği yapan Derneğimize ve Dernek başkanımız Hüseyin Arslan’a da çok teşekkür ederim…

Hüseyin Bozalan; “Köyümüze ait ilk defa yazılı bir eserin imza gününe katılan ve desteklerini esirgemeyen köylülerime ve dostlarıma şükranlarımı sunarım. 4 Mayıs Tamış Köyü Hayırı’nda görüşmeyi diliyorum. Mehmet Akif merhumun dizelerinde zikrettiği gibi; “Girmeden tefrika bir millete düşman giremez. Sineler toplu vurdukça top tüfek sindiremez.” Bu vesile ile tüm geçmişlerimizi, şehitlerimizi ve Büyük Üstat Mehmet Akif Ersoy’u rahmetle ve minnetle yâd ediyorum. Kitabımızın editörü değerli dostum, Anadolu Yakası Haber Yerel Süreli ve İnternet Haber Gazetesi’nin İmtiyaz Sahibi ve Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Eğitimci Gazeteci Yazar İbrahim Dinç’e de şahsım ve köylülerim adına çok teşekkür ederim” dedi.

Elif Beydoğan – Anadolu Yakası Haber